BØRNEHUSET NORDSTJERNEN arbejder bevidst med at sikre, at den mad som børnene får tilbudt er sundheds- og ernæringsmæssig i orden.

Vi bestræber os på at være økologiske, hvor det er muligt. Vi bager boller, laver marmelade, undgår fedtholdigt kød og spiser meget frugt og grønsager.

Saftevand serveres kun om fredagen, ved fødselsdage og andre festlige lejligheder. I hverdagen får børnene henholdsvis økologisk mælk til frokost og vand til eftermiddagsmaden.

Børnenes daglige medbragte madpakker er et forældreansvar og som udgangspunkt er det ikke noget vi blander os i.

Frokost og dermed  madpakkespisningen er højt prioriteret. Vi spiser samlet, børnene lærer at vente på hinanden og går ikke fra bordet før alle er færdige. Vi snakker med hinanden og ofte bliver der også plads til en historie.

Frugt

Frugt er en vigtig og central del i børnenes daglige samlede kost. Frugt har mange gode formål udover det sundhedsmæssige, som mellemmåltid, hyggemåltid og måske bare lidt sulten for sjov.

Vi har vurderet, at det ville blive en meget stor udgiftsbyrde, hvis Børnehuset Nordstjernen skulle have ansvaret for at sikre børnenes daglige frugt, men tilskynder meget at børnene har frugt med.

Alle børnehavebørn får ved deres start i institutionen en frugtpose syet i lærredsstof. Børnene maler på posens ene side og deres navn bliver skrevet på den modsatte side. Posen er til børnenes daglige medbragte frugt.

De råder selv over, hvornår de har lyst til at spise deres frugt, men oftest lader de sig inspirere af hinanden, så sætter de sig i små grupper og spiser deres frugt sammen.

Vi hjælper børnene under hensyntagen til deres alder og færdigheder, med at få deres frugt spist, det kan være skære ud, skrælle og sikre at ikke spist frugt bliver gemt forsvarligt.

Vores erfaring er at børnene sætter meget pris på deres medbragte frugt, og hvis den skulle være glemt, kommer de med beklagelse i stemmen og siger: "Jeg har ikke noget frugt med".

HVAD MÅ FORÆLDRENE MEDBRINGE AF MAD?

Ifølge reglerne i FØDEVARELOVEN må forældrene gerne medbringe produkter af egen avl. Det kan være frugt og grønt, derudover må der også gerne medbringes brød og kager som ikke indeholder creme, flødeskum eller fromage.

Derimod må der ikke medbringes letfordærvelige fødevarer. Ved letfordærvelige fødevarer forstås fødevarer, som når de opbevares ved stuetemperatur, i løbet af kort tid (nogle timer) vil udvikle afvigende udseende lugt og smag.

Til letfordærvelige fødevarer henregnes fersk kød, fjerkræ, fiskevarer, letkonserverede fiskeprodukter, fødevarer indeholdende creme, flødeskum, fromage, mayonnaisesalater, snittede eller kogte grønsager. Herunder gælder også æg og mælk af egen produktion.

I henhold til ovenstående skal vi gøre opmærksom på, at ved børnefødselsdage, afsked eller anden festlig anledning som bliver afholdt i institutionen og hvor forældrene medbringer et traktement, skal reglerne i FØDEVARELOVEN overholdes.

Det vil med andre ord sige, gerne en gang boller, formkage og saftevand men ingen lagkage med creme og flødeskum.